Kom igång -

ACA nivå 1 - teknik och säkerhet

 

 

Nybörjarkurs "Kom igång - ACA nivå 1: Innerskärgård - Teknik & Säkerhet"

Nybörjarkursen ACA level 1 är för dig som aldrig har paddlat kajak tidigare och som är nyfiken på om paddling är något för dig.
Kajakkursen är en grundläggande introduktion till kajakpaddlingens värld och vi fokuserar en del på att lära sig att manövrera kajaken effektivt samt kamraträddning för en säker start. Vi tränar även på att komma i- och ur kajaken från både brygga och strand på ett effektivt och smidigt sätt. Vi ser till att alla känner sig bekväma, säkra, och får lika mycket utrymme att testa och lära.
Kursens mål är att du på ett roligt, tryggt och säkert sätt ska kunna paddla kortare dagsturer i innerskärgården i grupp i lugnt väder. Vi är max 6 personer pr kurstillfälle.


Upplägg för dagen:
Vi träffas kl. 10.00 på Nautopp Kajakcenter Grebbestad. Dagen börjar med ett kortare information om dagens kurs och ACA. Därefter får alla deltagare tilldelat sin kajak och utrustning och vi påbörjar andra delen av kajakkursen. Vi äter lunch ute på en ö om vädret tillåter och varvar dagen med tekniska övningar, lite teori, och räddningsövningar. Kursen är upplagd som en kortare dagstur från kajakcentret där vi kör så mycket i innerskärgården som möjligt och slutar omkring kl 17.00
Kursen hålls av Nautopps instruktörer som är ACA coastal kayak instructor level 3

 

Förkunskaper

- Simkunninghet 
- Lite vattenvana kan vara bra men är ej ett måste.

Kursinnehåll

- Allemansrätten och "Leave no trace"
- Utrustningslära
- Lämplig klädsel för kajakpaddling
- Grupputrustning
- Kajak anatomi- olika material och storlekar på kajaker
- Inställning av pedaler och sittställning
- Skötsel av kajak och utrustning
- I - och utstigning från brygga och strand
- Paddelteknik- framåt, bakåt, svep, sidoförflytning, lågt stöd mm
- Kapsejsning och simning med kajak under trygga förhållanden
- Kamraträddning

Vad är ACA?

ACA står för American Canoe Association och systemet har utbildat paddlare över hela världen sedan 1883. Nautopp är enda kajakcentret som erbjuder dessa kurser i Sverige och det är ett gedigent system vi har använt för utbildning sedan 2013. Kursinnehållet följer ACA's kriterier är  alltså inget vi själva har "kokat" ihop.

Nästa steg?

Nybörjarkurs 2 är ett självklart och naturligt steg innan du kan kalla dig en "riktig kajakpaddlare". Under steg 1 går vi igenom en del teknik och grundläggande säkerhet men en stor del är kvar - att planera en säker färdväg och kunskap samt fler olika räddningsmetoder- detta och mycket mer lär du dig på steg 2.

Ingår: 

- Heldagskurs 10.00 - ca 17.00

- Lån av kajak inkl flytväst, paddel och kapell

- Paddelkläder, (jacka, byxor och skor)

- Kursdiplom från ACA

- Ta med egen lunch!

Pris

1495 SEK

(/person)