top of page

Kom igång -

Paddelpasset GRÖN nivå
- Den solida grunden

Nybörjarkurs 2 - "Den solida grunden" - Paddelpasset GRÖN nivå 2 dagar + examination

Svenska kanotförbundets kurs i havskajak GRÖN nivå är en lugn start för dig som aldrig har paddlat eller paddlat lite grann och är nyfiken på om havskajak är något för dig för att utöka din trygghet i sittbrunnen. Här bygger vi fundamentet och ger en grundlig introduktion till kajakpaddlingens värld under tvåhela dagar. Vi fokuserar på att komma igång med tekniker som gör oss mer effektiva i kajaken samt räddningsövningar för en stabil grund och vattenvana. Vi tränar även på att komma i- och ur kajaken från både brygga och strand på ett effektivt och smidigt sätt. Vi ser till att alla känner sig bekväma, säkra, och får lika mycket utrymme att testa och lära.
Kursens mål är att på ett roligt, tryggt och säkert tillvägagångssätt ge deltagaren kunskap att kunna paddla kortare dagsturer nära land i innerskärgården, själv, i grupp och i lugnt väder. Kursen innefattar också löpande examination under dag 2 så önskar man utvärdering och möjlighet till certifiering finns detta. Vi är max 6 personer pr kurstillfälle.


Upplägg dag 1:
Vi träffas kl. 10.00 på Nautopp Kajakcenter Grebbestad. Dagen börjar med ett kortare information om kursen och vädret. Därefter får alla deltagare tilldelat sin kajak och utrustning. Vi går fram i lugnt tempo under hela dagen och börjar introducera grundläggande tekniker både paddlandes och simmandes som vi sedan gradvis bygger upp under dagen. Dagen varvas med teori och praktik. Vi äter lunch ute på en ö om vädret tillåter. Kursen sker i innerskärgården och slutar omkring kl 17.00 varje dag.
Kursen hålls av Nautopps certifierade instruktörer.

Upplägg dag 2:

Vi träffas kl. 10.00 på Nautopp Kajakcenter Grebbestad. Var och en gör sin kajak start klar och gör sig redo för att gå på vattnet. Grundläggande navigation och färdregler diskuteras under förmiddagen annars går denna dag repetionens tecken. Vi har nu sovit på första dagens intryck och är nu mer mottagliga för att gjuta den stabila grunden. Vi befäster de olika teknikerna och ger mer frihet till egen utveckling och självupplevelse. Dag 2 genomförs som en dagstur och löpande examination för de som önskar att uppnå det gröna paddelpasset ge denna möjlighet. Alltså inga direkta kursmoment under dag 2 utan möjlighet att nyttja det som lärts dag 1 i olika situationer.
 

Förkunskaper

- Simkunnighet 
- Lite vattenvana kan vara bra men är ej ett måste.

Kursinnehåll

se under fliken "Läs mer"

Vad är paddelpasset?

En del av det Europeiska EPP (Euro Paddle Pass), mer info under "Läs mer".

Utveckling och upplevelser genom Paddelpasset! Paddelpasset beskriver olika kunskapsnivåer inom paddling. Nivå 1 Gul är gemensam för alla kanottyper. För nivå 2 Grön skiljer vi på kajak och kanadensare och från nivå 3 Blå är samtliga discipliner unika i sina kunskapskrav. Du kan också läsa mer om de olika nivåerna på våran hemsida på denna länk "Kajakkurser".

Nästa steg?

Paddelpasset Blå nivå, ett självklart och naturligt steg. Under Grön nivå går vi igenom en del teknik och grundläggande säkerhet men en stor del är kvar - att planera egna turer, fördjupa kunskapen kring framfart, manövrering och stabilitet i kajaken samt fler olika räddningsmetoder både ensam och i grupp - På Blå nivå vill vi plantera tanke och rörelse i ryggmärgen. Alternativ är att boosta din gröna nivå men våran kurs "Boat Handling Fun Day" där vi lär oss tekniker och tanke sätt för manövrering i rörligt vatten kring klippor och skär. Önskar man egen tid så finns också "Privatlektioner" där man kan precisera träningen mot specifika mål.

Ingår: 

- 2 dagars kurs varje dag 10.00 - 17.00 - sista dagen är en löpande examination.

- Lån av kajak inkl flytväst, paddel och kapell 

- Paddelkläder, (jacka, neoprenbyxor och skor)

- Examinering genomförs löpande under dag 2

- Ta med egen lunch som kan förtäras ute i naturen båda dagar!

Pris

3.200kr

(/person) Önskas registrering hos Svenska Kanotförbundet och certifikat efter kursen tillkommer en kostnad på150kr/person

bottom of page