top of page

Vinden

De vanligaste vinderna på svenska västkusten är väst - sydväst. Det betyder mera vind och vågor i ytterskärgården men skyddad paddling närmast fastlandet. Vid ostlig vind kan havet ligga som ett salsgolv långt ut i skärgården.

Under högsommaren får man dock räkna med en vis bris. Till följd av olika uppvärmning av land och hav uppstår under sommarhalvåret en dygnsvind som kallas land- och sjöbris. En äldre benämning är solgångsvind. Under dagen blir genom solstrålningen temperaturen över land högre än över havet, den uppvärmda luften stiger och skapar ett undertryck som fylls ut av luft från havet. Nattetid blir det tvärtom - havet håller samma temperatur medan landytorna blir kallare och kyler luften som därför sjunker.

Sjöbrisen börjar på förmiddagen, vid 9 - 10- tiden och blåser rakt in mot land. Den ökar samtidigt som den sakta vrider medsols på grund av corioliseffekten (jordens rotation), når sitt maximum omkring kl 14 - 15 och avtar sedan. Framåt kvällen är den närmast nordlig på västkusten, västlig på sydkusten och sydlig på ostkusten. Den dör normalt ut helt i skymningen. Klara dagar med hög dagstemperatur kan sjöbrisen nå 5 - 10 m/s. Den påverkar ett cirka två mil brett område längs kusten.


Landbrisen, även kallad kvällsbrisen, orsakas av att uppvärmd luft över vattnet stiger uppåt samtidigt som luftmassan över land kyls av när solen går ner varvid ett undertryck bildas i förhållande till luftmassan över land. Vindriktningen är därför riktad ut mot havet men brukar snabbt dö ut under natten när luftmassornas temperatur har jämnats ut. Landbrisen är normalt mycket svagare än sjöbrisen.

Mer information om området hittar du på www.vastsverige.com.
Vi kan också rekommendera guideboken "Paddla kajak i Bohuslän" som du lättast köper i vår webshop

Väder & Vind

Vädret

Vädret på Bohuskusten är präglat av många soltimmar men också snabba väderomslag.
Under våren från slutat av Mars till slutat av Maj är vädret ofta stabilt. Våren är en skön tid för paddling. Ännu ligger skärgården öde och tyst och djurlivet börjar nakna till liv. Vattent är dock fortfarande kallt - så även om lufttemperaturen är varm får man klä sig ordentligt.
Sommaren är en skön tid i skärgården. Allt är öppet, det surrar av liv överallt, vattnet är som varmast och dagarna långa med ljusa nätter. Båttrafiken kan dock ibland upplevas som väldigt hektisk så söker man lugn och ro är den livligaste semestermånaden Juli inte rätt tid att planera sin paddelsemester.
Dock finns lugnet fortfarande att hitta på en egen kobbe eller längre ute i skärgården.

Augusti och September är som gjorda för paddelturer. Den livligaste perioden är över, vattent är fortfarande varmt och dagarna förhållandevis långa. Vädret är ofta mer stabilt än i Juli - vi gillar verkligen denna tid på kusten!

Oktober kan vara fin med soliga dagar men ändå hör den till en av de blåsigaste och mest instabila månaderna under hela året. 

November och December bjuder på fin vinterpaddling innan isen ibland lägger sig på kusten. Skärgården är nu hel tom och här råder ett fantastisk lugn. Ofta observerar vi ett spännande djurliv så här års. Kombinera en dagspaddling eller kanske en flerdagarstur med ett besök på några av våra mysigaste skärgårdskrogar och övernattningsställen. Fler boendeanläggningar erbjuder under November och December ett gott julbord vilket verkligen förhöjer upplevelsen av en vinterpaddling.

Januari och Februari är månader där risk för isbildning är stor men under milda vintrar lägger isen sig inte på kusten. Senaste åren har kusten dock varit täckt av tjockt is. Ger man sig ut nu måste man använda torrdräkt och ha koll på is läget. 

Bra väderrapporter: 

- www.smhi.se via länken kommer du direkt till kustvädret: www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/kust

För att avgöra om det är passande vind så kan man kort säga att:
Vind första gångs paddlare: Max 5-8 m/s (på prognosen)
Vind medel god paddlare utan räddningsövningar: 6-9 m/s (på prognosen)
Duktiga paddlare med säkra räddnings övningar : Max 9-12 m/s (på prognosen)

 

 

bottom of page